← Alle events

Boekpresentatie Vaccins

Van derden

21/05/24


Op 21 mei presenteert Biowetenschap en Maatschappij de nieuwe paperback Vaccins – Prikkelende stof in het Universiteitsmuseum Utrecht. Thema van de presentatie is ‘Communicatie over vaccins in tijden van de weifelende burger’.

Door de coronapandemie is het belang van vaccins duidelijker geworden dan ooit. Dankzij vaccinatie konden we anderhalf jaar na de uitbraak ons gewone leven weer oppakken. De pandemie heeft onze kunde en kennis over vaccins een enorme boost gegeven, maar legde ook dilemma’s in de samenleving over vaccineren bloot. De politiek en sociale media speelden hierin een belangrijke rol.

De coronavaccins vormen maar een klein onderdeel van alle vaccins die zijn ontwikkeld en worden toegepast. Wat zijn de huidige uitdagingen en hoe wapenen we ons tegen ziekteverwekkers die voortdurend veranderen? In dit boek bespreken wetenschappers de betekenis van vaccins voor mens, dier en maatschappij. Hoe kunnen we onszelf beschermen tegen infectieziekten en willen we wel tegen elke (nieuwe) ziekte een prik? Welke rol speelt de maatschappij hierin? Ook richten we onze blik op de mogelijke toekomst van vaccineren, waarbij het betrouwbaar en begrijpelijk informeren van burgers hoog op de agenda staat. Vaccinatie blijft immers een vrijwillige keuze.

Met een paneldialoog bespreken we een aantal stellingen die ingaan op dit thema. Zo bespreken we hoe we als wetenschappers om kunnen gaan met polarisatie, hoe we moeilijk bereikbare doelgroepen kunnen bereiken en hoe we kunnen omgaan met misinformatie.

📅 21 mei

🕓 vanaf 14:30 uur

📍 Universiteitsmuseum Utrecht

Bezoek voor meer informatie en registratie de eventpagina.