← Al het nieuws

Nederlandse Q-koorts test scoort als beste in Australisch onderzoek

In Australië is onderzoek gedaan naar de effectiviteit van Q-koortstesten voorafgaand aan vaccinatie. Het Australian Rickettsial Reference Laboratory en Sullivan Nicolaides Pathology vergeleken verschillende testen met elkaar, waaronder Q-detect™. Deze test, ontwikkeld door het Nederlandse Innatoss, blijkt veruit de beste test voor screening op Q-koorts. De resultaten werden vandaag gepresenteerd tijdens het Europese ECCMID congres in Madrid.

Het vaccineren van werknemers die een hoger risico op Q-koorts lopen is in Australië verplicht. Het vaccin dat hiervoor gebruikt wordt kan echter bijwerkingen geven bij mensen die al eerder zijn blootgesteld aan de Q-koortsbacterie. Deze mensen mogen niet gevaccineerd worden. Om hen uit te sluiten, wordt een screening uitgevoerd. Hiervoor moet een antistoftest gedaan worden, en als die negatief is een huidtest.

In het Australische vaccinatie-onderzoek onder leiding van Q-koortsexpert Dr. Stephen Graves werden verschillende Q-koortstesten vergeleken. De Nederlandse Q-detect test, die tijdens de Nederlandse Q-koortsepidemie werd uitgevonden door het RadboudUMC, werd voor het eerst in een dergelijk onderzoek meegenomen.

Nederlandse Q-detect test blijkt veruit de beste

De resultaten spreken voor zich. Van alle testen in het onderzoek is Q-detect de enige die het predicaat “goede test” krijgt. Het is de enige test in het onderzoek die alle 8 personen die eerder aan de Q-koortsbacterie werden blootgesteld, wist te identificeren.

Buitengewoon verrassend zijn de resultaten van de testen die op dit moment worden gebruikt voor screening.. Zo vindt men met de huidtest slechts 3 van de 8 personen. Zelfs in combinatie met de hoogst aangeschreven antistoftest, de IFA test, werden niet alle personen gevonden.

“Q-detect is niet alleen de meest gevoelige test in ons onderzoek, maar de test is ook de veel minder ingrijpend en makkelijker inzetbaar in Australië dan de huid- en antistoftest die op dit moment gebruikt worden,” aldus Dr. Graves.

Nederlandse overheid aan zet

Op dit moment is alleen in Australië het menselijke Q-koortsvaccin beschikbaar. In Nederland dus nog niet. Barbara Schimmer, onderzoeker bij het RIVM, adviseerde vorige week bij de verdediging van haar proefschrift om vaccinatie serieus te overwegen bij beroepsgroepen met een hoog risico op Q-koorts.

Anja Garritsen, directeur van Innatoss, ziet mogelijkheden voor de Nederland om voorop te lopen: “Er wordt in Europa nog niet gevaccineerd tegen Q-koorts. Het Australische vaccin wordt echter al heel lang succesvol ingezet. Het RIVM heeft ook al laten zien dat de bijwerkingen bij een goede screening vooraf beperkt zijn. Hopelijk gaat de Nederlandse overheid op korte termijn een vaccinatie-proef starten waarbij gescreend wordt met de nieuwe Q-detect test. Zo kan de Q-koortsvaccinatie op een zo eenvoudig en effectief mogelijke manier ingevoerd worden ten behoeve van deze beroepsgroep”.

Q-detect is niet de enige Q-koorts gerelateerde innovatie van Innatoss. Het bedrijf uit Oss werkt ook mee aan de ontwikkeling van een nieuw Q-koortsvaccin, zonder de nare bijwerkingen die het Australische vaccin kan hebben. Dit project wordt gefinancierd door het Amerikaanse ministerie van Defensie.

De originele presentatie als wetenschappelijke poster op ECCMID 2018 is hier te vinden

Bron: q-koorts.nl